Składniki:
1 cukinia
0,5 litra kwaśnego lub świeżego mleka lub jogurtu
3 czubate duże łyżki mąki pszennej
3 czubate duże łyżki mąki kukurydzianej
1 opakowanie proszku do pieczenia
2 jaja
2 łyżki oleju
sól
0,5 litra kwaśnego lub świeżego mleka lub jogurtu
3 czubate duże łyżki mąki pszennej
3 czubate duże łyżki mąki kukurydzianej
1 opakowanie proszku do pieczenia
2 jaja
2 łyżki oleju
sól
Przygotowanie:
Cukinie drobno posiekać, posolić i odłożyć na bok. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać (ja użyłam miksera). Odcedzić cukinię, dodać do reszty składników i znów dokładnie wymieszać łyżką. Przelać do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez ok. 30 min.
Porady:
Według mnie mąki mogłoby być więcej, ale podejrzewam, że nazwa razljevuša wzięła się od razljevati - rozlewać, więc ciasto ma być wodniste. Przepis jest dobrą podstawą do bardziej urozmaiconego dania. Ja bym tam dodała boczek pokrojony w kostkę, pieczarki, a na górę tarty ser.
Komentarze
Prześlij komentarz