Chociaż gofry nie pochodzą z Chorwacji, to bardzo je lubię, często robię i mam już swój ulubiony przepis. Jednak kiedy zobaczyłam na pewnym chorwackim portalu post pod tytułem: "Galete po najstarijem receptu" ("Najstarszy przepis na gofry"), stwierdziłam, że sprawdzę jaki przepis na gofry uważany jest w Chorwacji za ten tradycyjny. Składniki dobrze mi znane, jednak wykonanie trochę inne niż to w przpisie z którego ja korzystam. Zawsze robię "gofry mega chrupiące", dlatego moja pierwsza myśl, kiedy wyciągałam "chorwackie" gofry z gofrownicy była taka, że są miękkie jak naleśniki, jednak bo chwilowym wystudzeniu na kratce zrobiły się bardziej chrupiące niż te mega chrupiące. Były też dużo słodsze, nie wymagają już dodatków nawet w postaci cukru pudru.
Składniki na ok. 10 gofrów:
2 jajka150 ml oleju
150 gr cukru
125 ml mleka
300 gr mąki
1/2 opakowania proszku do pieczenia (ja dałam mniej)
Komentarze
Prześlij komentarz