Kolejny specjał kuchni chorwackiej. Poczuj smaki Slawoni i przygotuj ze mną odrezak Barun Trenk, nazwany na cześć, jak łatwo się domyślić, barona Trenck'a, ale dlaczego to inna historia.
W skład tego sycącego posiłku wchodzi wieprzowina, ajvar, kulen, jajka. Czy może być lepiej i bardziej chorwacko? A do tego jeszcze sos pieczarkowy. Mmm.
Składniki:
Schab na 4 kotlety
8 plasterków wędliny typu kulen
4 łyżki ajwaru
2 jajka na twardo
Sól, pieprz
Smalec
300 g pieczarek, drobno pokrojonych
50 ml białego wina
Przygotowanie:
1.Potłucz kotlety i przypraw. Posmaruj ajwarem, tylko nie za blisko brzegów, aby ajwar nie wyciekł podczas smażenia.
2. Połóż po dwa plasterki wędliny typu kulen. Pokrój jajka na 4 części i połóż po dwie części na każdym kotlecie. Zwiń kotlety w rolady, możesz je spiąć wykałaczkami, aby się nie rozwinęły.
3. Rozgrzej smalec i smaż na nim rolady z każdej strony, aż będą ładnie spieczone.
4. Mięso przełóż na talerz, a na patelnię dodaj pieczarki, przesmaż, dopraw solą, podlej winem. Możesz dodać trochę śmietany lub łyżkę mąki, aby zagęścić sos.
5. Mięso przełóż na patelnię z sosem trzymaj na ogniu jeszcze około 15 minut.
Kotlety podawaj z pire lub gotowanymi, smażonymi czy pieczonymi ziemniakami i oczywiście sałatką według gustu.
Komentarze
Prześlij komentarz