Co to są lepinje?
Składniki:
500g mąki pszennej1 jajko
50g świeżych drożdży
250 ml wody
3 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
do posmarowania wierzchu:
200 ml gęstego jogurtu naturalnego1 jajko
1 łyżka oleju
przyprawy (np oregano, sól, szczypior)
100g żółtego sera
Z drożdży, łyżki mąki, łyżeczki cukru i wody (letniej) zrobiłam rozczyn, ale w przepisie nic o tym nie ma. Według przepisu wystarczy wymieszać wszystkie składniki na ciasto (ja mąkę przesiałam), zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto będzie lepkie i luźne, więc trzeba sporo podsypywać mąką przy wyrabianiu. Formujemy lepinje i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (mi wyszło 6 dość dużych sztuk). Smarujemy wymieszanym jogurtem z jajkiem, przyprawami, olejem. Posypujemy szczypiorkiem (u mnie posiekana czerwona cebulka), i startym żółtym serem gouda. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut.
Mi zostało dużo mieszanki z jogurtu i jajka, pomimo że grubo smarowałam, więc można zrobić mniej.
Źródło: https://zdravlje-i-kuhinja.live/?p=8837
Nie przepadasz za tego typu pieczywem, a chcesz poczuć smak Chorwacji? Może Razljevuša? Sprawdź też czy udały się ćevapčići z Lidla. Jeśli natomiast wolisz coś na słodko sprawdź przepis video na tradycyjny chorwacki deser šnenokle (žličnjaci). A może zamówisz coś ze sklepu, który sprowadza żywność z Chorwacji? Zobacz co ja ostatnio zamówiłam ze sklepu Jadran Shop.
Komentarze
Prześlij komentarz