Čupavci przepis po polsku

Oryginalna nazwa ciasta to Lamingtos i pochodzi z Australii. Ale Chorwaci tak pokochali ten deser, że uważają go za tradycyjne ciasto kuchni chorwackiej i nazwali je čupavci


Składniki:
130 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
3 jajka
220 gramów mąki pszennej typ 400
jedna łyżeczka proszku do pieczenia
120 ml mleka

Polewa:
300 g cukru pudru
30 g kakao
15 g masła
120 ml wrzącej wody
180 g wiórek kokosowych

Przygotowanie:
1. Włącz piekarnik na 180 stopni. Formę na ciasto o wymiarach 20x30 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Zostaw minimum 2 cm zapasu papieru, aby ułatwić wyciąganie upieczonego ciasta z formy. 
2. Zmiksuj razem cukier i masło. Możesz też dodać wanilię, aromat waniliowy lub cukier waniliowy. Miksuj aż masa będzie jasna i jednolita, dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. 
3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej połowę mąki (110g) do miski z masłem, dokładnie wymieszaj i dodaj połowę ilości mleka (60ml). Wymieszaj i ponów czynność z pozostałą ilością mąki i mleka. 
4. Ciasto przełóż do formy i wygładź z wierzchu. Włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut lub "do suchego patyczka". 
5. Po upieczeniu, zostaw ciasto na 10 minut w formie, po czym wyjmij, przykryj ściereczką i zostaw na noc. 

6. Następnego dnia zrób polewę. Wymieszaj cukier puder z kakao, masłem i wrzącą wodą. Mieszaj lub miksuj aż polewa zrobi się jednolita i gładka. 
7. Ciasto pokrój na jednakowe kawałki. Wiórki kokosowe przesyp na talerz. 
8. Na widelec nabij kostkę ciasta i zanurz w polewie, a później obtocz w wiórkach kokosowych i odłóż na kratkę. To samo zrób z pozostałymi kawałkami ciasta. Zostaw na 2 godziny, aby polewa na cieście stężała. 
Uwielbiasz słodkie klasyki chorwackiej kuchni? Powinieneś sprawdzić przepis na žličnjaci (šnenokle) - idealny deser po obiedzie, na który możesz zrobić bośniacką Razljevuše. A żeby było jeszcze lepiej i jeszcze bardziej bałkańsko, na kolację zrób lepinje

Komentarze