Žličnjaci (šnenokle) przepis na tradycyjny chorwacki deser

Deser austriackiego pochodzenia, który kiedyś często przygotowywały chorwackie mamy i babcie. Jest prosty i szybki w wykonaniu, składa się tylko z kilku tanich i łatwo dostępnych składników. Główny składnik deseru to jajka i mleko. Zapraszam na przepis na deser w stylu chorwackim

Zobacz oryginalny przepis wraz z wideo na tradycyjny chorwacki deser šnenokle. Na stronie jest przelicznik porcji, wystarczy zmienić liczbę porcji w okienku broj porcija

Składniki (na 8 porcji):
1 litr mleka
5 białek
5 żółtek
100 gram cukru
1 łyżeczka mąki
1 opakowanie cukru wanilinowego

Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek, ubij białka na sztywną pianę. Aby białka się lepiej ubiły przed ubijaniem możesz dodać szczyptę soli. 
2. Do mleka dodaj cukier i cukier wanilinowy i zagotuj. Do gotującego się mleka wrzucaj porcje białka, które wcześniej możesz formować za pomocą dwóch łyżek. Gotuj około minuty z jednej iż drugiej strony. 
3. Wyciągnij ugotowane białko za pomocą łyżki cedzakowej i włóż do pucharków lub jednego większego naczynia.
4. Dobrze wymieszaj lub zmiksuj żółtka z mąką. Mieszając dolewaj gorące mleko, które zostało z gotowania białek. Z powrotem podstaw na ogień i mieszaj aż nie zgęstnieje. 
5. Powstałą polewą polej ugotowane białko i odstaw do ochłodzenia. 

Aby pozostać w temacie kuchni chorwackiej na śniadanie proponuję lepinje, na obiad Razljevušę, a na kolację ćevapi. I mamy chorwackie posiłki na cały dzień. 

Komentarze